Scientific Research And Educational Center Of Molecular Microbiology And The Immunology Of Mucous Membranes
Articles:
1.Мудрик M. Р. Plant-isolated Pantoea agglomerans – new look in to potential pathogenicity / M. Р. Мудрик // Мікробіологічний журнал. – 2012. – том. 75.– № 6. – с. 53-57.
2.Коваль Г. М. Вивчення дії фітонцидів на культури клебсієл клінічного і рослинного походження / Г. М. Коваль, Г. К. Палій, Н. В. Бойко // Official journal of the International Academy of integrative Anthropology. – 2012. – с. 139–144.
3.Туряниця С. М. Динаміка ситуації по хворобі Лайма в Закарпатті / С. М. Туряниця, Ю. В. Андрашко, В. О. Петров, М. М. Сакаль // Клінічна імунологія, алергологія, інфектологія. – 2012 р. – № 1-2. – с. 50-51.
4.Dilis V. Definition and documentation of traditional foods of the Black Sea Area Countries: potential nutrition claims / V. Dilis, A. Trichopoulou, E. Vasilopoulou, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, S. Fedosov, O. Hayran, M. Jorjadze, D. Karpenko, H. Costa, P. Finglas // J Sci Food Agric. – 2013. – Vol. 93. – P. 3473–3477.
5.Costa H. New nutritional composition data on selected traditional foods consumed in Black Sea Area countries / H. Costa, T. Albuquerque, A. Sanches- Silva, E. Vasilopoulou, A. Trichopoulou, F. D'Antuono, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, S. Fedosov, O. Hayran, D. Karpenko, Z. Kilasonia, P. Finglas // J Sci Food Agric. – 2013. – Vol. 93. – P. 3524–3534.
6.Albuquerque T. Traditional foods from Black Sea region as a potential source of minerals / T. Albuquerque, H. Costa, A. Sanches-Silva, M. Santos, A. Trichopoulou, F. D'Antuono, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, K. Fedosova, D.Karpenko, Z. Kilasonia, B. Koçaoglu, P. Finglas // J Sci Food Agric. – 2013. – Vol. 93. – P. 3545–3557.
7.Woodcock M. Bioactive-rich extracts of persimmon but not nettle, Sideritis, dill or kale, increase enos activation and NO bioavailability and decrease endothelin- 1 secretion by human vascular endothelial cells / M. Woodcock, W. Hollands, A. Konic-Ristic, M. Glibetic, N. Boyko, B. Kocaoglu, P. Kroon // J Sci Food Agric. – 2013. – Vol. 93. – P. 3574–3580.
8.Konic-Ristic A. Effects of bioactive-rich extracts of pomegranate, persimmon, nettle, dill, kale and Sideritis and isolated bioactives on arachidonic acid induced markers of platelet activation and aggregation / A. Konic-Ristic, T.Srdic-Rajic,N. Kardum, V. Aleksić-Veličković, P. Kroon, W. Hollands, P. Needs, N. Boyko,O.Hayran, M. Jorjadze, M. Glibetic // J Sci Food Agric. – 2013. – Vol. 93. – P. 3581–3587.
9.Hollands W. J. Lack of effect of bioactive-rich extracts of pomegranate, persimmon, nettle, dill, kale and Sideritis and isolated bioactives on platelet function. / W. J. Hollands, S. Saha, O. Hayran, N. Boyko, M. Glibetic, A. Konic- Ristic, M. Jorjadze, P. A. Kroon // J. Sci. Food Agric. – 2013. – Vol. 93. – P. 3588–3594.
10.Брехлічук П. П. Біологічна деконтамінація відбитків виготовлених із різних стоматологічних матеріалів. / П. П. Брехлічук, В. О. Петров, В. В. Баті, О. Б. Левчук, Н. В. Бойко // Мікробіологіний журнал. – 2013. – №2 (том 75). – С. 72–79.
11.Мудрик М. Р. Особливості мікробної безпеки традиційних страв із рослин / М. Р. Мудрик, І. І. Кутчак, В. О. Петров, В. В. Баті, Н. В. Маркуш, О. Б. Левчук, Н. В. Бойко // Науковий вісник Ужгородського університету, серія «Медицина». – 2013. – № 1 (46). – С. 157–161.
12.Чендей Т. В. Вплив споживання кропиви на ендотенліальну функцію та маркери сердцево судинного ризику в групах високого ризику: рандомізоване контрольоване дослідження / Т. В. Чендей, М. В. Рішко, Н. В. Бойко // Науковий вісник Ужгородського університету, серія «Медицина». – 2013. – № 1 (46). – С. 51-56.
13.Coman M., Verdenelli M., Cecchin C., Silvi S, Orpianesi C., Boyko N., Cresci A./ In vitro evaluation of antimicrobial activity of Lactobacillus rhamnosus IMC 501, Lactobacillus paracasei IMC 502 and SYNBIO against pathogens // Journal of Applied Microbiology. – 2014. – P. 1-10.
14.Chendey T. V. Kroon. Six weeks ingestion of polyphenol-rich Urtica dioica and Sideritis scardica does not influence endothelial function, blood pressure or lipid profile in patients with coronary artery disease or at high cardiovascular risk; a randomised controlled trial / T. V. Chendey, M. V. Rishko, N. V. Boyko, P. A. Kroon // Укр. мед. часопис. – Киiв, 2014. – N1. – С. 132–136.
Abstracts:
1.Mudryk M. Plant components of traditional dishes as potential source pathogenic and conditionally pathogenic bacteria / M. Mudryk, I. Kutchak I., O. Levchuk, I. Alexieva, O. Hayran, N. Boyko // International Scientific Conference Phyto- apitherapy: Achievements and Prospects, Uzhhorod, 20-21April 2012. – P.205 – 209.
2.Boyko N. Identification of microorganisms that may contribute to the safety and quality of traditional foods and beverages consumed in the Black Sea region / N. Boyko, O. Levchuk, M. Mudryk, I. Kutchak, A. Dolgikh, V. Bati, M. Jorjadze, D. Karpenko, T. Sapundzhieva, I. Alexieva, O. Hayran, B. Kocaoglu, P. Kroon, H. Costa // 2nd Kiel Food Science Symposium. – Kiel,22-23 May 2012 – P. 19.
3.Boyko N. Microorganisms and immunonutrition: novel practical trends of selection and application of modern probiotics. Bacteriophages and probiotics – alternatives to antibiotics, Tbilisi, Georgia, 1 – 4 July 2012.
4.Boyko N. Traditional Foods of Black Sea Region Countries as Potential Sources of Prebiotic Compounds and Probiotic Microorganisms / N. Boyko, V. Petrov, V.Bati, O. Levchuk, M. Jorjadze, T. Sapundzhieva, I. Alexieva, O. Hayran, E.
Beteva, C. Costa, L. Kaprel’yants, F. Danesi, P. Kroon, P. Finglas, H. Costa, F. D’Antuono // International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics. – Kosice, 12th -14th June 2012 – P. 16-17.
5.D’Antuono L. F. Cornelian cherry: an important local resource and promising health promoting fruit plant f the Black Sea Area / L. F. D'Antuono, K. Fedosova, N.Boyko, M. Mudryk, A. Kolesnov, M. Jorjadze, C. Bignami // X International Symposium on Vaccinium and Other Superfruits, Maastricht (The Netherlands), 18-21 June, 2012.
6.Dilis V. BaSeFood – Definition and documentation of traditional foods of the Black Sea Area Countries: potential nutrition claims / V. Dilis, E. Vasiliopoulou, H.Costa, P. Finglas, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, O. Hayran, S. Fedosov, M.Jorjadze, D. Karpenko, A. Trichopoulou // Traditional food international,4-5 October 2012. – P. 31.
7.Costa H. BaSeFood – Nutrition data on traditional foods and analytical data on plant raw materials / H. Costa, T. Albuquerque, A. Sanches-Silva, F. D’Antuono, Vasiliopoulou E., A. Trichopoulou, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, S. Fedosov, O.Hayran, M. Jorjadze, D. Karpenko, P. Finglas // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 32.
8.Boyko N. Microbiological and immunological aspects of traditional foods. Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 34-35.
9.Bignami C. Cornelian cherry in the Black Sea area and Italy: local knowledge, uses and potential for health promotion./ C. Bignami, F. D’Antuono, K. Fedosova, N.Boyko, M. Mudryk, A. Kolesnov, M. Jorjadze // Traditional food international, 4-5 October 2012. –P. 56.
10.Albuquerque T. Comparison of proximate data among traditional foods from Black Sea Area countries per food group / T. Albuquerque, A. Sanches-Silva, P. Finglas, A. Trichopoulou, E. Vasiliopoulou, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, K. Fedosova, M. Jorjadze, D. Karpenko, B. Kocaoglu, F. D’Antuono, H. Costa // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 69.
11.Boyko N. Selected traditional foods from western Ukraine in the frame of BaSeFood project. / N. Boyko, A. Sanches-Silva, T. Albuquerque, P. Finglas, N. Koval, M. Mudryk, L. Buhyna, V. Petrov, A. Pauk, A. Trichopoulou, E.Vasiliopoulou, F. D’Antuono, H. Costa // Traditional food international, 4-5October 2012. – P. 73.
12.Chendey T. Effects of 6 weeks consumption of bioactive-rich Nettle and Sideritis teas on endothelial function and other markers of cardiovascular disease risk in an at-risk subject group: a randomised controlled trial / T. Chendey, N.Koval, M. Rishko, A. Konic-Ristic, M. Glibetic, W. Hollands, P. Kroon // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 74.
13.Danesi F. Screening of antioxidant capacity and phenolic content of selected Black Sea area traditional foods / F. Danesi, F. Pasini, M. Mudryk, B. Kocaoglu, D. Karpenko, L. Kaprelyants, M. Jorjadze, A. Stoia, Alexieva I., M. Caboni, F.D’Antuono, A. Bordoni // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 80.
14.Dilis V. Nutrition claims within the EU regulatory context: a potentially important tool for the endorsement of traditional foods of the Black Sea Area Countries / V. Dilis, E. Vasiliopoulou, H. Costa, P. Finglas, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, S. Fedosov, O. Hayran, M. Jorjadze, D. Karpenko, A. Trichopoulou // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 82.
15.Glibetic M. Acute effects of hot water infusions of mountain tea, nettle and dill on platelet function in subjects with metabolic syndrome: a randomized controlled intervention study / M. Glibetic, A. Konic-Ristic, T. Srdic-Rajic,N. Krdum, P. Kroon, W. Hollands, N. Boyko // Traditional food international,4-5 October 2012. – P . 83.
16.Hollands W., Woodcock M., Konic-Ristic A., Glibetic M., Boyko N., Jorjadze M., Hayran O., Kroon P. Can bioactive-rich plant food extracts of Black Sea Region and isolated bioactive metabolites inhibit platelet function? / W. Hollands, M. Woodcock, A. Konic-Ristic, M. Glibetic M., N. Boyko, M. Jorjadze, O. Hayran, P. Kroon // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 84.
17.Kardum N. Effects of 6 weeks of pomegranate juice consumption on cardiovascular disease risk biomarkers in subjects with syndrome: randomised controlled intervention study. / N. Kardum, A. Konic-Ristic, M. Glibetic, T. Srdic-Rajic, P. Kroon, W. Hollands, M. Woodcock, N. Boyko // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 86.
18.Koval N. Development of national food composition database in Ukraine following EuroFIR and BaSeFood projects / N. Koval, A. Pauk, L. Buhyna, H. Costa, T. Albuquerque, A. Sanches-Silva, J. Plumb, M. Roe, P. Finglas, M. Glibetic, N. Boyko // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 89.
19.Levchuk O. Beneficial Microorganisms of traditional foods of Black Sea Region and their potential implementation / O. Levchuk, V. Bati, V. Petrov, N. Markush, T. Sapundieva, I. Alexieva, M. Jorjadze, C. Costea, D. Karpenko, O. Hayran, B. Kocaoglu, N. Boyko // Traditional food international, 4-5 October 2012. – p. 90.
20.Petrov V. Cells and animal models used for testing of biological active compounds of plant originated traditional foods: results of BaSeFood project / V. Petrov, O. Levchuk, V. Bati, N. Markush, F. Danessi, M. Woodcock, P. Kroon, N. Boyko // Traditional food international, 4-5 October 2012. – p. 91.
21.Sanches-Silva A. The potential of traditional foods from Black Sea Area as source of vitamins and bioactive compounds / A. Sanches-Silva, T.Albuquerque, P. Finglas, E. Vasiliopoulou, V. Dilis, I. Alexieva, N. Boyko, C. Costea, O. Hayran, M. Jorjadze, L. Kaprelyants, D. Karpenko, F. D’Antuono,H. Costa // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 93.
22.Winterbone M. Are polyphenols found in plants from the black-sea region able to attenuate TNF-α induced increases in adhesion molecules in endothelial cells / M. Winterbone, M. Woodstock, F. Cichello, A.Konic-Ristic, M. Glibetic, N. Boyko, M. Jorjadze, O. Hayran, P. Kroon // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 96.
23.Saha S. Identification of phenolic and glucosinolate bioactives in kale dill annual nettle (Urtica urens), Sideritis scardica, persimmon and pomegranate from the Black Sea region using LC-DAD-MS / S. Saha, M. Woodstock, A.Konic-Ristic, M. Glibetic, N. Boyko, M. Jorjadze, O. Hayran, P. Kroon // Traditional food international, 4-5 October 2012.-P. 107.
24.Berardinelli A. A mini concept based analysis of the health promoting traditional food potential, on the basis of expert judgment and consumer expectations / A. Berardinelli, F. D’Antuono, A. Bordoni, F. Danesi, K. Fedosova, L. Zukina, N. Koval, N. Boyko, D. Karpenko, C. Costea, A. Stroia, S. Rascu-Pistol, A. Varga- Ungureanu, A. Branni, E. Shatberashvili, I. Ebralidze, Z. Kilasonia, I. Alexieva, O. Hayran, B. Kocaoglu // Traditional food international, 4-5 October 2012. – P. 138.
25.Berardinelli A. Generic traditional food perception and specific traditional food attribute rating by consumers of the Black sea area countries / A. Berardinelli, F. D’Antuono, O. Ivaniv, K. Fedosova, L. Zukina, N. Koval, N. Boyko, D. Karpenko, C. Costea, A. Stroia, S. Rascu-Pistol, A.Varga-Ungureanu, A. Branni, E. Shatberashvili, I. Ebralidze, Z. Kilasonia, I. Alexieva, O. Hayran, B. Kocaoglu // Traditional food international, 4-5October 2012. – P. 139.
26.Bordoni A. Effetto ipocolesterolemizzante di estratti di aneto e di cavolo da foglia: un approccio nutrigenomico / A. Bordoni, M. Govoni, de Biase D., Saha S., M. Woodcock, A. Konić-Ristić, M.Glibetić, P. Kroon, A. Pession, N. Boyko, B. Kocaoglu, O. Hayran, L. F. D’Antuono, E. Giordano, F. Danesi // XXXV Conference of the Italian Society of Human Nutrition, Bologna (Italy), 22-23October 2012.
27.Туряниця С. М. Хвороба Лайма на Закарпатті / С. М. Туряниця, А. І. Когутич, П. П. Кіш, В. О. Петров // Всеукраїнська науково-практичнаконференція “Природно-осередкові інфекції”, 17-18 травня, м. Ужгород. – 2012 р. – с. 103-105.
28.Туряниця С. М. Динаміка перебігу хвороби Лайма на Закарпатті / М. А. Поляк, В. П. Маркович, М. М. Сакаль, І. С. Критська, А. І. Когутич, Т. В. Буркало, В. О. Петров, В. М. Жиган, О. Л. Бортейчук, Т. І. Орел, О. М. Маркович // Всеукраїнська науково-практична конференція інфекціоністів, 17-18 травня, м. Ужгород. – 2012 р. – с. 108.
29.Boyko N. V. Novel Composite Antimicrobials in Medicine and in Agro-FoodChain / N. V. Boyko, V. Melnyk, V. Bati, O. Levchuk, A. Mizernytskyy, N. Spivak // International Congress of the Society for Microbial Ecology and Disease (SOMED 2013). Conference proceeding, Kosice, Slovakia, 24th–26thSeptember, 2013 – P. 20.
30.Boyko N. V. Edible Plants specifically modulate systemic and local immune responses / N. V. Boyko // International Scientific Conference Probiotics and Prebiotics. Material Proceedings, Kosice, Slovakia,11–13th June, 2013. – P. 15– 16.
31.Boyko N. V. Microbiological and immunological markers in diagnostic of human metabolic diseases. / N. V. Boyko // Biotechnology: state of the art and prospect of development. Congress Proceedings, Moscow, Russia, 19–22th March, 2013. – Part 1. – P. 338–340.
32.Bene K. How human monocyte-derived dendritic cells develop and respond to inflammatory stimuli in the gut? / K. Bene, A. Gregus, Z. Debreceni, N. Boyko, E. Rajnavolgyi //www.frontiersin.org/MyFrontiers/Events/AbstractDetails.aspx?ABS_DOI=10. 3389/conf.fimmu.2013.02.00242
33.Sarvash O. Edible Plants as Potential Inhibitors of Biofilm Formation / O. Sarvash, V. Bati, N. Markush, S. Voychuk, N. Boyko // 1st Conference of BacFoodNet and 3rd MC Meeting and WG Workshops of the COST Action FA 1202. Programme Abstract Book, Prague, 27-28 th November, 2013. – Р. 21.
34.Petrov V. O. Personalized diets in prevention and treatment of metabolic associated diseases / V. O. Petrov, T. V. Chendey, N. V. Boyko // EPDMA Congress. Congress Proceedings, Brussels, 19–22 September, 2013. – P. 48.
35.Petrov V. O. Edible plants specifically altering host microbiota / V. Petrov, V. Bati, O. Levchuk, T. Sapundzhieva, O. Hayran, P. Kroon, N. Boyko // ENGIHR: European Network for Gastrointestinal Health Research. Conference Proceedings, CSIC, Valencia, Spain, 18-20th September, 2013. – P. 33–35.
36.Sarvash O. Novel Antimicrobials of Complex Origin / O. Sarvash, V. Bati, N. Markush, O. Levchuk, V. Melnuk, O. Mizernytskyy, N. V. Boyko // ХІІІ з’їзд товариства мікробіологів України ім. С. М. Виноградського. – Ялта, 01–06 жовтня, 2013. – С. 220.
37.Boyko N. V. Current achievements in detecting, preventing, treatment of infectious and somatic human diseases // ХІІІ з’їзд товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського. – Ялта, 01–06 жовтня, 2013. – С. 216.
38.Mudryk M. R. Food safety of the plant originated traditional foods of the Black Sea area countries / M. R. Mudryk , N. V. Boyko // ХІІІ з’їзд товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського. – Ялта,01–06 жовтня, 2013. – С. 217.
39.Баті В. В. Про- і антимікробні властивості екстрактів виділених з рослин і продуктів харчування рослинного походження / В. В. Баті, Н. В. Бойко // Биологически активные вещества и материалы: фундаментальные и прикладные вопросы получения. – Крым, Новый Свет, 26 мая–01 июня, 2013. – Том 1. – С. 267–268.
40.Баті В. В. Традиційно – інноваційні мікробно-рослинні функціональні продукти / В. В. Баті, Н. В. Бойко // ХІІІ з’їзд товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського. – Ялта, 01–06 жовтня, 2013. – С. 222.
41.Петров В.О. Молекулярно-клітинні механізми імуномодуляторної та протизапальної активності пре- і пробіотичних складових сучасних полі- компонентних біопрепаратів / О.В. Петров, Н.В. Бойко // ХІІІ з’їзд товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського. – Ялта, 01–06 жовтня, 2013. – С. 313.
42.Баті В. В. Композиційні препарати і харчові продукти функціонального призначення / В. В. Баті, Н. В. Бойко // Міжнародна наукова конференція «Мікробіологія та імунологія – перспективи розвитку в ХХІ столітті». – Київ, 10 – 11 квітня – 2014 – С. 32.
43.Маркуш Н. В. Міжнародні вимоги і стандартти EFSA. / Н. В. Маркуш, О. В. Сарваш, В. В. Баті, О. М. Мізерницький, Н. В. Бойко // Міжнародна наукова конференція «Мікробіологія та імунологія – перспективи розвитку в ХХІ столітті». – Київ, 10 – 11 квітня – 2014 – С. 68.
44.Сарваш О. В. Екстракти їстівних рослин, як потенційні інгібітори формування біоплівок умовно-патогенними бактеріями / О. В. Сарваш, Н. В. Маркуш, В. В. Баті, Н. В. Бойко // Міжнародна наукова конференція «Мікробіологія та імунологія – перспективи розвитку в ХХІ столітті». – Київ, 10 – 11 квітня – 2014 – С. 88.
45.Boyko N. Personalized Nutrition, Microbiota/Inflammation Balance in Successful “Biotics” Implementation for the Prevention and Control of Diet- related Diseases / Nadiya Boyko; V. Bati; V. Petrov, N. Markush, O. Levchuk, O. Sarvash, T. Khablo // International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics - IPC2014 24th-26th June 2014 – Budapest, Hungary. – p. 21.
46.Bati V., Boyko N. / Compositional food and personalized diets in prevention of human chronic noncomunnicative diseases. // 2014 ENGIHR Conference: The Gut Microbiota Throughout Life. – Karlsruhe, Germany, 24th-26thSeptember.– 2014 – http://www.engihr.eu/wp-content/uploads/2014/03/Bati-V.-and-Boyko-N..pdf.
Patenting and licensing
1. Pat. № 90788. The early diagnostic markers of obesity, diabetes and metabolic syndrome / Petrov V.O., Boyko N.V. / the applicant and holder of this patent is Uzhhorod National University. - Appl. 01.08.2014, publ. 06.10.2014 Bull. №11.
2. Pat. № 90789. A method of preventing septic complications and wound infections after tooth extraction by bacterial suspension from Bacillus subtilis 090 / Petrov V.A., Rusyn V.I., Boyko N.V. / the applicant and holder - Uzhhorod National University. - Appl. 01.08.2014, publ. 06.10.2014 Bull. №11.
3. Pat. № 93301. A composite biological product for the treatment of inflammatory periodontal tissue and correction of associated gastroduodenal disorders of the gut in children / Melnyk V.S., Dyachuk E. J., Bati V.V., Levchuk O.B., Boyko N.V.; patent owner and holder - Uzhhorod National University. - № U 2014 04250; appl. 04/22/2014; publ. 09.25.2014, Bull. №18.
Дата оновлення 24.06.2015